Pentru comunitățile etnice

În ceea ce privește legislația și activitățile conexe legate de drepturile omului și ale minorităților naționale, activitatea mea se va concretiza în următoarele patru direcții:

Pentru comunitatea armeană

Acum patru ani am propus trei proiecte pentru comunitatea armeană.

Unul dintre ele era legat de păstrarea, în formă electronică, a tuturor documentelor pe care le avem în arhive, ca să nu se aleagă praful de ele și ca să ne facem cunoscută istoria de aproape o mie de ani din România. Acest proiect l-am început, așa cum ne-am propus, și va dura deoarece este un program foarte amplu. L-am început la București și la Gherla. În ambele locuri felul în care decurg lucrurile la acest proiect este satisfăcător. La Gherla vorbim de arhivele orașului, asta însemnând de la registre de stare civilă, până la arhive negustorești și un impresionant fond de carte. Este extrem de complex ce se va face acolo. La București vorbim de foarte mult fond ziaristic și de carte, precum și de arhive ale unor personalități armene din România. Deja o parte semnificativă din documentele pe care le avem au fost trecute în formă electronică și depuse spre conservare, ceea ce le va asigura și o viață mai liniștită pe hârtie.

Al doilea lucru pe care l-am propus atunci a fost să rezolvăm odată pentru totdeauna problema școlii armene. Iată că acest lucru se întâmplă acum. Am sperat foarte mult că vom reuși cu ajutorul fondurilor europene și am reușit să asigurăm printr-un proiect derulat cu succes în anul 2015 să avem baza materială pentru această școală. Avem azi tot ce ne trebuie pentru a dota șapte săli de școală, patru laboratoare (robotică, astronomie, imprimare 3D, ceramică) și un studio de teatru. Vom începe cu un hub pentru școlari în care să învețe limba și literatura, istoria și religia armeană alături de unul dintre domeniile pentru care avem dotările pentru laboratoare. Am reușit să realizăm primul manual de limba armeană aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, ceea ce este o premieră nu doar pentru comunitatea din România. Faptul că acest manual are girul Ministerului Educației este un pas înainte important.

Al treilea proiect viza restaurarea bisericilor armene și extinderea Uniunii. Am finalizat, și sunt foarte bucuros că am reușit acest lucru, restaurarea bisericii Sfânta Maria din Botoșani și încheierea lucrărilor la mănăstirea Hagi Gadar din Suceava. Avem la Botoșani un mic muzeu cu ce s-a găsit în timpul săpăturilor și sper să reușim să-l facem. La fel cum sper să reușim să realizăm și muzeul comunității din Gherla (Armenopolis). Tot cu finanțări europene, că acum avem deja experiență. Începem acum lucrările la Sf. Spiridon din Botoșani, extinderea sediului de la Bacău și al celui de la Gherla. Am deschis o nouă filială la Baia Mare cu o specializare aparte, un cerc de pictură în memoria marelui pictor de origine armeană Simon Hollosy.

Am realizat cu sprijinul tinerilor comunității trei ediții minunate ale Festivalului Strada Armenească, la ultima ediție participând peste 30.000 de bucureșteni în cele două zile și jumătate cât a durat. Evident, este un proiect care va continua.